Ford залучає водіїв-роботів до тест-драйву

Сучасна «Фабрика погоди» Ford зайнята, як ніколи. Ця установка, яка слугує для імітації ряду екстремальних умов під одним дахом, дала інженерам змогу випробовувати автомобілі у такий спосіб, щоб обмеження руху впливали на їх поведінку менше, ніж під час випробування у реальних умовах.

 Проте ці імітовані умови настільки реалістичні, що навіть найдосвідченіші з людей, які беруть участь у тест-драйві, можуть втомитися або погано почуватися – наприклад, під час висотного випробування.

 Тепер компанія Ford залучила до тест-драйву двох водіїв-роботів, яких команда прозвала Шелбі та Майлзом*: вони знімуть навантаження з водіїв, особливо у висотних випробуваннях, у яких може бути важливо, щоб випробування було ідеально відтворене кілька разів.

Як це працює

«Фабрика погоди» Ford, яка знаходиться у Кельні, Німеччина, допомагає переконатися, що водії можуть покластися на автомобілі, які витримали умови, властиві пустелі Сахара, Сибіру та найвищих вершин Альп.

 Якщо водії – люди, то при випробуванні в аеродинамічній трубі – зокрема, на великій висоті – потрібно дотримуватися ряду протоколів безпеки, які вимагають, зокрема, щоб на майданчику були кисневі балони, медична техніка та лікар швидкої допомоги, а здоров’я водія постійно контролювалося.

Кожен водій-робот, який бере участь у тест-драйві, здатний працювати за температур від -40 °C до +80 °C, а також на екстремальних висотах – і його можна налаштувати та запрограмувати на різні стилі водіння.

 Ноги водія-робота для тест-драйву дотягуються до педалей газу, гальма та зчеплення, одна його рука розташована так, щоб перемикати передачі, а інша використовується для запуску та зупинки двигуна.

 Ford продовжує проводити випробування в реальних умовах на європейських майданчиках та по всьому світу, в тому числі на горі Гроссглокнер, що в Австрії, та у сніжній місцевості Ар'єплуг у Швеції.

Примітки

 * Керролл Шелбі (Carroll Shelby) та Кен Майлз (Ken Miles) були ключовими учасниками розробки автомобіля Ford GT40, який виграв перегони «24 години Ле-Ману» у 1966 році. Шелбі також відомий своєю роботою над Ford Mustang та модифікованими автомобілями, що названі на його честь.