Колекція алфавітних моделей Ford

До автосалону в Детройті музей Ford зібрав повну колекцію «алфавітних» моделей

ДЕТРОЙТ, шт. Мічиган, США, 19 грудня 2018 р. — Музей заводу Ford на авеню Пікетт у Детройті запропонує відвідувачам Детройтського автосалону (13-28 січня 2019 р.) унікальну можливість ознайомитися з повною — та єдиною у світі — колекцією перших моделей Ford.

Поряд із відомими кожному моделями Ford Model A і Ford Model T у будівлі колишнього заводу Ford будуть представлені інші автомобілі з так званої «алфавітної» лінійки. Постійна експозиція музею поповнилася автомобілями з колекції Ларрі Портера — моделями, маркованими як B, C, F, K, N, R і S. Усі вони, крім Ford Model A, були розроблені та випускалися на заводі на авеню Пікетт і вперше опинилися в музеї в межах однієї експозиції.

Piquette-Heritage-11.jpg
Piquette-Heritage-10.jpg
Piquette-Heritage-9.jpg

Найрідкіснішим експонатом колекції є Ford Model B 1904 року. Чотиримісний автомобіль має розташований спереду двигун, а його власником був сам Генрі Форд. У світі залишилося лише 6 екземплярів цієї моделі.

Ford Model N є попередником Ford Model T — моделі, з якої почалася автомобілізація людства. Model N з розташованим спереду 15-сильним чотирициліндровим двигуном продавалася вдесятеро краще за розкішну Model K із шестициліндровим двигуном. Її успіх переконав Генрі Форда зробити ставку на надійний і простий в обслуговуванні автомобіль, який буде доступним масовому споживачу, — таким став легендарний Ford Model T.

Piquette-Heritage-7.jpg
Piquette-Heritage-6.jpg
Piquette-Heritage-4.jpg

Ford Model T було створено безпосередньо у стінах заводу на авеню Пікетт, що став для Генрі Форда другою домівкою. Спеціально для роботи над революційною моделлю на третьому поверсі заводу організували «секретну кімнату» — огороджений простір площею 80 кв. метрів, на якому розмістилися токарний і свердлильний верстати, креслярські столи та дошка для малювання крейдою. Сьогодні секретну кімнату з усім обладнанням може побачити будь-який відвідувач музею.

Також тут, у невеликому триповерховому цегляному будинку, були зібрані перші 12 000 екземплярів Ford Model T із 15 000 000, випущених за весь час виробництва моделі з 1908 до 1927 року. У 1910-му виробництво було перенесено на новий завод до Гайленд-Парку, передмістя Детройта, де Форд вперше ввів конвеєрне збирання автомобілів. Будівлю заводу на авеню Пікетт у 1911-му було продано компанії Studebaker, яка випускала там автомобілі під однойменною маркою до 1933 року.

Музей, зазвичай закритий щопонеділка і щовівторка, у дні автосалону в Детройті буде працювати кожен день. «Алфавітні» моделі з колекції Ларрі Портера залишатимуться в експозиції музею до 2022 року.

1542304088405.jpg
Piquette-Heritage-12.jpg